Proč záda bolí? (2)

K dosažení správného zatížení zádových svalů je zapotřebí, aby člověk během dne vykonával dva druhy absolutně rozličných pohybů:

  • Silové cviky pro velké zádové svaly
  • Lehké a pozvolné cviky pro hluboké zádové svaly
Existuje ještě třetí typ cviků, které mají naše záda rády. Jsou to cviky na jejich protažení a uvolnění. Určitě jste všichni viděli, jak se protahuje kočka. Možná právě proto kočky netrpí osteoporózou páteře. Když sdružíte tyto tři typy cviků a když je budete vykonávat každodenně, pak se možné problémy s páteří eliminují na minimum. A jestliže se navíc podaří tyto cviky provádět tehdy, kdy je páteř maximálně uvolněná, bude to ideální.
Co se vlastně děje s naší páteří? Pracujeme za počítačem, u stroje, za pokladnou, sedíme v lavici nebo za psacím stolem. V sedavé poloze je vykonáváno mnoho jednostranných pohybů rukou. Odpovídající skupina svalů ramenního pletence jsou neustále podélně nataženy. Z toho vzniká přetažení, únava a následně i disfunkce těchto svalů u dětí i dospělých.
O nic lépe na tom nejsou spodní části zad. Když sedíme, nachází se páteř v nepřirozené poloze, úhel sklonu se přitom mění, což velmi zatěžuje diafragmatické dýchání a to vytváří neblahé podmínky pro krevní zásobování částí těla od pasu dolů. Během dne tato poloha vyvolává svalovou únavu a v konečném důsledku se osteochondróza může projevit akutní bolestí a narušením držení těla.
Hypodynamie (málo pohybu), narušení držení těla, nesprávně organizovaná fyzická práce nebo profesionální sport jsou faktory spolupodílející se na rozvoji onemocnění páteře.
Zkus milon zdarma