Proč záda bolí?

Proč mnohé z nás tak bolí záda? K tomu, abychom mohli odpovědět na tuto otázku, musíme se podívat, jak lidská páteř funguje.
Zádové svaly se skládají za tří vrstev:
– vrchní vrstva – jsou to velké svaly, viditelné pod kůží.
– střední vrstva – jsou to svaly poněkud menší, které se nalézají pod velkými svaly.
– hluboké zádové svaly – tyto jsou velmi malé, nachází se podél páteře a my je nevidíme.
Každá vrstva svalů plní svoji funkci. Velké a střední svaly drží tělo svisle, jsou používány při chůzi i při vší práci, kterou člověk během dne vykonává. Tedy velké svaly vykonávají velkou a těžkou práci.
Malé svaly jsou proto malé, aby se velké práce neúčastnily. Jejich základním úkolem je držet obratle, aby se páteř nerozsypala, a také vyživují meziobratlové ploténky.
Samotná ploténka nemá ani krevní, ani lymfatické cévy. A kde nejsou cévy, tam nepřitéká krev. A kde nepřitéká krev, tam nejsou živiny, které krev přináší do každého tělesného orgánu.
Proto každá ploténka přijímá živiny od svalů, které se nacházejí vedle nich. Když sval pracuje, přitéká do něj krev a s ní i „živiny“. Sval dále část své výživy předává svému sousedu – obratli. Takovým způsobem získávají všechny obratle jim potřebné látky.
Ale zde je maličká komplikace. K tomu, aby mechanismus začal pracovat, je potřebí přimět tento malinký sval pracovat. Už jsme si říkali, že sval je malý; proto i jeho práce musí být malá. Jsou to lehké, pozvolné pohyby bez zátěže a námahy.
Zkus milon zdarma