Skolióza a cvičení v posilovně

Do posilovny se sloliózou – ano nebo ne? Na tuto otázku odpoví Iryna Sobko – ředitelka oddělení fyzické rehabilitace v «Centru Evminova».

 

«Není tak jednoduché jednoznačně odpovědět na tuto otázku. Záleží na tom, jak velké zakřivení páteře má pacient a v jakém věku je. Pokud se jedná o dospělého (17 let a více) se zakřivením páteře 10-15 stupňů, není známá skoro žádná kontraindikace pro cvičení v posilovně. Jediné, na co by měl dát pozor, je symetrie cviků.
Pokud se jedná o skoliózu, vyvíjející se u dospívajícího, mladšího než 17 let, doporučila bych spíše léčebnou tělesnou výchovu (LTV) než posilování ve fitku. Do té doby, než skončí proces formování kostního systému, je lepší se soustředit na korekci skoliotické křivky a prevenci jejího dalšího zakřivení.

Nejsložitější případ je dospělý se skoliózou více než 10-15%. Na jedné straně takový pacient má hodně kontraindikací. Na druhé stráně samotná LTV nemůže vyřešit všechny jeho potřeby, protože posilování je důležité v každém věku.

V první etapě začínáme vždy pouze klasickou LTV. Postupně přidáváme více a více posilovacích cviků. Později již budeme schopni začít s plnohodnotným tréninkem, však s některými omezeními. Kdy můžeme s takovým tréninkem začít? Pouze tehdy, když pacient se naučí kontrolovat a vědomě udržovat svojí skoliotickou křivku. Tento jev se jmenuje «autokorekce». A přesně tohle je to, čemu musíme pacienta učit po celou dobu naší práce s ním. Ideálním výsledkem je, když pacient je schopen svalovým impulzem křivku maximálně narovnat.

Jaké cviky by neměl dělat takový pacient? Například u pacientů s bederní skoliózou bych vynechala jakékoliv náklony se zátěží, zkracovačky ve velkém rozsahu a skoky. Dřepy s osou bych nahradila cviky vleže na zádech.

Hlavním cílem tréninku je zastavit další zakřivení skoliózy, zpevnit svalový korzet, aby byl schopen udržovat křivku páteře, předběhnout vyvíjení osteochondrózy a vytvořit krásnou postavu. Přesně v tomto pořadí by se měli řešit jednotlivé úkoly»

Více o dekompresivní terapii páteře – Evminove metodě

Zkus milon zdarma